sunnuntai 22. toukokuuta 2016

20 mieleenpainuvinta animaatiohetkeä

Aloitetaanpa taas ihan perinteisellä jaarituksella siitä, että jokaisella on varmaan niitä ihania tai sykähdyttäviä muistoja joistakin animaatiohetkistä, jotka muistaa useidenkin vuosien päästä. Nämä pienet tai isommatkin hetket tekevät, ainakin itselle jostakin tietystä animaatiosta juuri sen rakkaan ja lempi animaation.

Disney Dreamers -blogin Paula kirjoitti oman listansa lempihetkistään ja haastoi kanssabloggaajat kirjoittamaan omista lempihetkistä animaatiossa. Yllytyshulluna päätin ottaa haasteen vastaan ja kertoa 20 kohtausta jotka ovat omia lemppareitani ja jaksavat aina vain sykähdyttää. Ensin aioin pitää kirjoituksen anime painotteisena, mutta sisällytin nyt kuitenkin mukaan muistakin animaatioista tuttuja kohtauksia. Listan koonti oli haastavaa, sillä upeita kohtauksia oli vaikka kuinka paljon valittavaksi. Halusin kuitenkin pitää kirjoitukseni kohtuuden rajoissa, joten moni hyvä kohtaus jäi pois.

Tässä ovat kuitenkin itselle 20 unohtumatonta animaatiokohtausta. Ja muuten, kohtaukset eivät ole paremmusjärjestyksessä, sillä se olisi vain tehnyt tästä liian haastavaa. Kaikki kohtaukset ovat siis käytännössä saman arvosia.

1. Intiaanien kotiinpaluu


Pocahontas on itselle yksi rakkaimista Disney -leffoista. Elokuvasta olisi löytynyt vaikka kuinka monta upeaa kohtausta, mutta päädyin kuitenkin yhteen, joka on aina sykähdytänyt minua. Elokuvan alussa, kun elokuva siirtyy Pocahontasin kotimetsään, intiaanit ovat palaamassa kotiin sodasta.
Kohtauskessa on jotain joka jaksaa aiheuttaa kerta toisensa jälkeen sen puristuksen vatsanpohjassa. Kohtaus on vaan niin upea metsä- ja jokimaisemineen ettei siitä voi olla pitämättä. Kohtauksessa nähdään myös ohimennen intiaanien päiväaskareita sekä normaalia elämää. Kohtauksen kruunaa ehdottomasti voimakas "Tahtiin rummun perinteen" -kappale, jossa käytetään upeasti rumpuja ja se saa vedettyä mukaan Pocahontasin maailmaan.

2. Puuhun sidottu nuorukainen


Yksi ensimmäisistä katsomistani animeista oli Inuyasha. Sarjasta on tullut itselle rakas ja eräs kulmakivi harrastukselleni. Rakastan sarjassa kohtausta jossa Kagome löytää Inuyashan sidottuna puuhun. Kohtaus on käännekohta päähahmon elämässä ja siinä on jotain peruuttamatonta, eikä takaisin ole paluuta. Kohtaus on osattu myös tehdä dynaamiseksi.3. "Ai, saaks tolleenkin tehä?"


Mulanissa on myös useita upeita kohtauksia, mutta koska pidän kaikista eniten sarjan huumorista, niin kohtaus on myös tällainen; pieni mutta muistettava. Elokuvan lopulla, kun Mulan on saanut pelastettua koko Kiinan, tämä hyppää arvon majesteetin kaulaan. Yao tuumaa tähän "Ai saaks tolleenkin tehä?". Kommenti on minusta niin hauska ja Yao on juuri oikea hahmo sanomaan nuo sanat. Kohtaus on pieni, mutta itse pidän siitä tosi paljon, sillä se keventää tunnelmaa oivasti.

4. Lulun kuolema

Monet sarjat päättyvät hyvin spektaakkelimaisesti, mutta Code Geass vetää kyllä pisimmän korren siinä kategoriassa. Sarjan päättyminen Lelouch Lamberougen kuolemaan on yksi niistä kohtauksista mitkä ovat saaneet minut pillittämään kuin pikku vauvan. Kohtauksessa ei kaunistella yhtään kuoleman lopullisuutta, eikä muiden hahmojen tunteita. Kohtaus aiheuttaa myös itsessä ristiriitaisia tunteita, sillä vaikka se on sydäntäsärkevää katsottavaa ja sai minut melkein paiskaamaan kaukosäätimen TV -ruutuun, on se silti upea kohatus, johon ei voi olla tyytyväinen. Suurimman vaikutuksen minuun tekee kuitenkin Lulun silmät sekä tämän ja Suzakun dialogi.


5. Pienuuskompleksi


Se joka on koskaan tutustunut Fullmetal Alchemistiin tietää, että päähahmo Ed kärsii suunnattomasta pienuuskompleksista. Ed suuttuu herkästi, jos edes mainitaan ohimennen pienuudesta. Vaikka tämä ei liittyisi Ediin mitenkään. Edin rektiot ja äkkinäinen suuttuminen on hauskaa katsottavaa ja jokainen raivokohtaus on osattu sijoittaa oikeisiin kohtauksiin. Tunenn myös yhteenkuuluvuutta Edin kanssa sillä tiedän miltä tuntuu olla lyhyt.6. Notre Damen kellot


Pocahontasin lisäksi Notre Damen kellonsoittaja on lempileffojani jo lapsuudesta asti. Pyörivän nuolen Vilhelmiina listasi jo kyseisen kohtauksen, mutta en voinut vastustaa kiusausta laittaa tätä kohtausta myöskin listalle. Elokuvan aloitus on mitä mahtipontisin ja rakastan kuunnella Notre Damen kellojen soimista. "Notre Damen kellot" - kappale saa minut aina pysähtymään ja kuuntelemaan ja katsomaan kohtausta. Kohtaus laittaa elokuvan hyvin käyntiin ja kaikista paras kohtaus on, kun kappale on loppumaisillaan laulajan laulaessa "soi" aina vain uudestaan ja uudestaan.


7. "Minun on saatava se ihmeellinen kivi!"


Studio Ghiblin elokuvat ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja useastakin elokuvasta löytyy unohtumattomia kohtauksia. Laputa - linna taivaalla on studion ensiteos ja kuuluu suosikkeihini. Elokuvan ilmarosvoryhmän seuratessa Sheetaa ja Pazua, joutuvat nämä vetäytymään tunneliin armeijan puuttuessa peliin. Kohtaukessa Dola juoksee muiden ryhmän jäsenten ohi aivan onnessaan nähtyään leijukiven voiman. Kohtaus on mielestäni niin huvittava ja niin hienosti toteutettu, että se on ensimmäinen asia mikä minulle tulee mieleen kun puhutaan Laputasta. Dolan juokseminen huomattavasti nuorempien miesten ohi on hauska näky, joka se pistää nauramaan joka ikinen kerta. Muutenkin pidän Dolan hahmosta ja koko ilmarosvoryhmästä todella paljon.

8. "Luotathan?"


Aladdinissa kohtaus, jossa Aladdin kutsuu Jasminea mattoajelulle ja pyytää tätä luottamaan itseensä, on jotenkin niin liikkis. Aladdinin hymy on niin valloittava ja kysymys niin vilpitön, että kohtaus saa  minut aina kihertämään. Kohatauksessa Jasmine tajuaa myös jo selvästi kuka Aladdin todellisuudessa on ja uskaltautuu siksi luottamaan tähän.


9. Hyvästien jättö


Vaikka kuinka pidänkin Disneyn elokuvista niin silti harva niistä ovat saanet minut itkemään. Lapsesta asti kohtaus, jossa Hilma-muori jättää Topin metsään on saanut minut itkemään. Kohtaus on niin todentuntuinen ja Hilma-muorin syvä suru koskettaa ainakin minun jääsydäntäni joka kerta, kun katson elokuvan. Myös kohtauksessa soitettava musiikki tukee ahdistavaa ja surullista hetkeä.


10. Transformaatio


Karhuveljeni Koda ei kuulunut lapsuudessani suoikkeihini, mutta olen oppinut pitämään elokuvasta vasta näin aikuisiällä. Kohtaus jossa Kenai muutetaan karhuksi on mielestäni upeasti toteutettu viimeistä piirtoa myöten. Rakastan kohtauksen musiikkia ja värimaailma on aivan silmiä hivelevää. Kohtauksessa on kuitenkin tiettyä herkkyyttä sekä surullisuutta, mikä saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkää.


11. Puiden kasvattaminen


Monet elokuvat iskevät heti tajuntaani ja Naapurini Totoro on juuri sellainen. Elokuvassa on monta kohtausta josta olisin halunnut mainita, mutta kohtaus jossa Mei ja Satsuki kasvattavat puita Totoron kanssa on ehdoton suosikkini. Kohtaus on hieman lapsellinen, mutta se on kuitenkin sellainen josta ei monenkaan katsomiskerran jälkeen tiedä onko se totta vai kuvitelmaa. Todellisuuden ja unen raja hämärtyy selvästi kohtauksessa, mikä tekee siitä upean. "Tsukamori no Taiju" -kappale laittaa kohtauksen sekä katsojan lentämään.12. "Menma, me löysimme sinut"


Jos jokin anime on pistänyt minut itkemään silmät päästäni niin se on AnoHana. Viimeinen kohtaus, jossa Jinta & kumppanit löytävät Menaman puun alta ja nämä pystyvät jättämään lopulliset jäähyväiset, on niin liikkuttava kohtaus ettei sitä pysty edes kuvailemaan. Kohtaus herättää minussa todella voimakkaita tunteita ja koskettaa todella syvältä. Kaverusten välinen ystävyys sekä välittäminen toisista oikein kumpuaa kohtauksesta, joka saa taas minut herkistymään.13. Ryukin vieroitusoireet


Death Note on viimeinen sarja jonka uskoin pääsevän tälle listalle sen huumorin takia, mutta näin siinä näköjään kuitenkin kävi. Shinigami Ryuk rakastaa omenoita ja jos se ei syö niitä säännöllisesti saa Ryuk-parka vieroitusoireita. Ryukin tuskailua oireidensa kanssa on huvitavaa katsoa ja tämä huumorin poikanen elävöittää ja piristää muuten niin vakavaa sarjaa mukavasti.

14. Hirviö pelastaa Bellen


Bellen paettua Hirviön linnasta, joutuu tämä susien hyökkäyksen kohteeksi metsässä. Hirviö kuitenkin ilmaantuu paikalle ja pelastaa Bellen ahdingosta. Pidän kohatuksesta sen takia, koska se antaa sykäyksen Bellen ja Hirviön suhteelle. Kohtauksen dramaattisuus toimii myös todella hyvin.


15. Shenzi, Banzai ja Ed


Olenko ainoa jonka mielestä Leijonakuninkaan hyenajoukko on hillitöntä katsottavaa? Shenzi, Banzai ja Ed toimivat Scarin alaisuudessa, eivätkä ole sieltä fiksuimmasta päästä. Kolmikon huulenheittoa on kuitenkin hauska katsoa ja tukalissa oltavissa kolmikko tarjoaa useita naurukohtauksia. Kolmikon animointi on ylipäätään elävää ja hyenoiden ilmeet vaihtuvat koko ajan. Varsinkin kohtaus, jossa Banzai on valittaa kipeää takalistoaan ja Ed nauraa, on todella hupaisa.


16. Kumimies


Oli kyseessä mikä sarja tai elokuva hyvänsä, rakastan niitä hetkiä, kun päähahmo yllättää toiset hahmot jollain tavalla. One Piecen parhaimpia hetkiä ovat ne, kun Luffy paljastuu kumimieheksi. Usein enne tätä Luffy on tullu ammutuksi, kuopatuksi tai jotain muuta vastaavaa. Tällaisissa kohtauksissa hahmojen rektioita on kiva seurata, varsinkin jos toisella on jokin yliluonnollinen kyky, kuten Luffylla. One Piecessä tämä tapahtuu useasti, mistä tykkään todella paljon. Ja kohtaukset eivät ole kerran koskaan samanlaisia, niin niistä ei katoa se tietty huumori, eikä se ala maistua puulta.


17. Ohmujen suopeus


Hayao Miyazakin ensimmäinen ohjaustyö Tuulen laakson Nausicaä osaa ihastuttaa tällä kohtauksella kerta toisensa jälkeen. Nausicaä on haavoittuneena (oletan että hän ei ole oikeasti kuollut tuossa kohtaa) ohmujen ympäröimänä ja kaikki toivo näyttää olevan menetetty. Ohmut kuitenkin osoittavat suopeuttaan ja saavat Nausicaän taas jaloilleen. Katsoin elokuvan pari vuotta sitten ensimmäisen kerran ja aina vain tuo kohtaus jaksaa sykähdyttää. En ole varma, mutta jokin tuossa kohtauksessa liikutta minua todella paljon.

18. "Ei nyt siis surra"


Vaikka Oliver ja kumppanit ei ole lempielokuviani Disneylta, yksi kohtaus on silti sellainen, jonka muistan aina. Filurin laulama biisi "Ei nyt siis surra!" on sellainen kipale joka tupsahtaa päähäni harvasen päivä ja jota hoilaan sitten loppu päivän. Kappaleen musiikkikohtaus on niin menevä ja se oikein retostelee rennolla ja vapaalla elämäntyylillä. Meno on niin hyvä, että se pistää laulamaan mukana.19. Olaf


Kun aloin tekemään tätä listaa varasin heti paikan kaikkien rakastamlle lumiukollemme Olafille. Olaf on aivan ihana hahmo, sillä se on omalla tavallaan hieman pöhkö ja hupsu, mutta silti ystävällinen ja hauska. Kohtaukset joissa Olaf esiintyy ovat todella meneviä ja saavat aina hymyn kasvoille. Pelkästään Olafia on mukava seurata ja sen iloinen luonne on todella tarttuvaa.


20. Shizukun purkaus


Viimeisimpänä muttei vähäismpänä tahdon mainita yhden kohtauksen Sydämmen kuiskaus -elokuvasta. Kohtauksessa Shizuku marssii kiukkuisena kaupungin tietä pitkin ja hokee koko ajan "yana yatsu", mikä siis tarkoittaa typerystä. Shizukan kiukku on niin aitoa, että jopa itse tunsin sen. Tytön kehonkieli ilmaisee hyvin tämän mielentilaa ja pidin erityisesti siitä, kun Shizuka oikein tömistelee ja nostaa jalkojaan kiukkuisena. Kohtaus on jotenkin myös tosi arkinen ja voisi tapahtua oikeastikin.Siinäpä olivat minun 20 parasta animaatiohetkeä. Tämän postauksen parissa oli hauska työskennellä ja toivottavasti tekin nautitte lukemisesta!  Oliko joukossa sinun suosikkejasi? Mitkä ovat sinun suosikkikohtauksiasi?


English translate: We all have some moments in movies and series what makes your heart beat and what you remember even after many years. I have here 20 best animation moments in movies and series what make me feel very strongly. 

1. Movie; Pocahontas. Scene: Indians homecoming.
2. Series: Inuyasha. Scene: Youth confined to the tree
3. Movie: Mulan. Yao said: "Can she do that?"
4. Series: Code Geass. Scene: Lelouch death
5. Series: Fullmetal Alchemist. Scene: Ed gets anger when you call him short
6. Movie: Hunchback of Notre Dame. Scene: Bells of Notre Dame
7. Movie: Laputa - Castle in the sky. Scene: Dola pass her group
8. Movie: Aladdin. Scene: "Do you trust?"
9. Movie: The fox and the hound. Scene: Goodbyes
10. Movie: Brother bear. Scene: Transformation
11. Movie: My neightboor Totoro. Scene: They grows trees
12. Series: AnoHana. Scene: Find Menma
13. Series: Death Note. Scene: Withdrawal symptoms of Ryuk
14. Movie: Beaty and Beast. Scene: Beast save Belle
15. Movie: The Lion King. Scene: Shenzi, Banzai and Ed
16. Series: One Piece. Rupperman 
17. Movie: Nausicaä of the Valley of the Wind. Scene: Nausicaä come back to the death
18. Movie: Oliver and company. Scene: "Why should I worry?"
19. Movie: Frozen. Scene: Olaf
20. Movie: Whispers of the heart. Scene: Shizuku´s outburst

These are mine favorite moments of movies. Whats are your favorite animation moments in movie?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti