sunnuntai 1. lokakuuta 2017

#28: Knights of Sidonia

Tuhottuaan planeetta maan ovat Gauna nimiset hirviöt ajaneet ihmisroden ahtaalle ja lähes sukupuuttoon. Ainoat maapallon tuhosta selvinneet asuttavat nyt Sidonia-aluksella, jossa ihmiset valmistautuvat uuten mahdolliseen Gaunan hyökkäykseen. Nagate Tanikaze on elänyt koko ikänsä Sidonian sisuksissa, mutta jää kiinni ruuan varastamisesta ja joutuu putkaan. Nagate joutuu pilotoimaan suurta robottia ja puolustamaan kotialustaan. Pian Gauna hyökkääkin Sidonian kimppuun ja Nagaten täytyy nyt muiden pilottien ja ystäviensä - Shizuka Hoshijiron, Izana Shinatosen ja Yuhata Midorikawan - kanssa puolustamaan kotiaan ja ihmiskunnan rippeitä omalla hengellään.


Mun pitää tunnustaa, etten kovin paljoa katso tai lue scifi-aiheisia sarjoja, sillä en aina koe niitä useinkaan herättävän tarpeeksi mielenkiintoani. Toisena ovat mecha-sarjat, jotka ovat jäänet anteeksiantamattoman vähäiselle katsomisille, vaikka katsomislistalta niitä löytyy muutamia ja rakastin Code;Geassia yli kaiken. En siltikään eksy näiden genrejen pariin kovin usein, vaikka kokmeukseni niiden suhteen eivät olisikaan olleet huonoja. En vain saa aikaiseksi katsoa niitä. Mutta siihen tuli vähän aikaa muutos, kun kysyin twitterissä tyypeiltä sarjaehdotuksia. Kalmatarr ehdotti tuolloin Knights of Sidoniaa, joka jostakin syystä herätti mielenkiintoni. Olin joskus vuonna nakki ja makkara lukenut Anime-lehdestä artikkelin siitä, mutta ainoa asia mitä siitä muistan on, että sarja on kokonaan tehty 3D:nä. Ja se taisi aikoinaan olla tarpeeksi hyvä syy jättää sarja katsomatta. Päätin kuitenkin kerrankin antaa 3D-animelle mahdollisuuden.


Knights of Sidonian tarina tai setuppi ei ole mitenkään erikoinen, vaan se tekee melkeinpä kaiken mitä ihan mikä tahansa scifi-sarja tai elokuva olisi tehnyt. Tuhoutumaisillaan oleva ihmiskunta ja sitä uhkaava ulkopuolinen, avaruudesta tuleva uhka ovat elementtejä, jotka jokainen on jo varmasti nähnytkin. Hienoa sarjassa onkin ettei se ole lähtenyt keksimään pyörää uudelleen, vaan se tekee kunnialla sen mitä se yrittääkin. Sarja ei käy tylsäksi katsottavaksi, sillä mielenkiintoiset hahmot sekä jännittävät juonenkäänteet pitävät kiinni sarjassa. Knights of Sidoniaan on myös lisäilty uniikkeja elementtejä kuten lähes tuhoutumattomat Gaunat sekä Izanan kaltaiset ihmiset, jotka valitsevat sukupuolensa kasvaessaan. Tällaiset helmet saavat sarjan tuntumaan tuoreemmalta, eikä se ala maistumaan jo kertaalleen pureskellulta.

Paitsi vaan, että sarjan hohto lysähtää kasaan toisella kaudella. Ensimmäinen kausi teki hyvin selväksi mitä sarjan pitäisi olla ja se piti itsensä kasassa sekä asiassa hyvin. Knights of Sidonian suurin virhe onkin se, että se ottaa mukaan romantiikan. Sarja toimi jo tarpeeksi hyvin ilman päähahmojen välistä draamaa, eikä romantiikan tuomat juonielementit antaneet mielestäni sarjaan mitään. Tykkäsin kyllä tiettyjen hahmojen välisistä suhteista, mutta Nagaten ympärillä pyörivä haaremin tynkä tuntui erittäin turhalta ja typerältä. Turha draama söi aikaa muilta paljon mielenkiintoisemmilta asioilta ja sarja tuntui taantuvan melko paljon alkuasetelmastaan. Taistelut sekä niiden tuoma jännitys ja juonittelu pelastivat paljon, mutta kaikki niiden välissä tapahtuva ei auttanut viemään tarinaa eteenpäin lainkaan. Homma toimi niin kauan kun Nagate oli kuvassa yksinään. Sarja jäi myös ikävästi kesken eikä läheskään kaikki asiat tulleet selväksi. Olikin harmillista, että juuri päähahmon Nagaten meneisyys jäi niin piiloon kuin myös Norion lopullinen tavoite. Nämä asiat olivat niin suurta osaa sarjassa, että tuntui tyhmältä että anime jätti ne kokonaan puoli tiehen. Pitänee jossakin vaiheessa tarttua mangaan.


Knights of Sidonian hahmot ovat enemmän tai vähemmän stereotyyppisiä, mutta suurin osa on kuitenkin pidettäviä. Hahmoja kuitenkin vaivaa stereotypioiden lisäksi niiden tylsyys ja syvyyttömyys. Nagate on ihan tavallinen sympaattinen, kiltti sekä rohkea hahmo, joka välittää ystävistään. Harmi on vaan, ettei hänestä lähdetty kehittämään sarjan aikana paljon mielenkiintoisempaa hahmoa vaan hän jäi melko tylsäksi ja yksipuoliseksi hahmoksi. Nagatesta olisi saatu irti mitä mehukkaimpiakin yksityiskohtia sekä piirteitä, mutta valitettavasti hänen taustojaan ei sen kummemin ehditty selvittämään. Hahmokehitystäkään ei niinkään tapahsu sillä Nagate on koko ajan se sama tyhjäpää tyttöjen suhteen koko ajan. Suurin syy tähän onkin ajanpuute. Pidin kyllä Nagaten hahmosta aluksi ja siitä miten hän pieksi mechojen ohjaamisessa monet konkarit. Nagate ei kuitenkaan jaksanut enää yllättää toisella kaudella vaan tämä päätyi toistelemaan samoja kuvioita.

Muilla hahmoilla ei kunnon arvoa sarjassa olekaan. Ainoastaan Norio Kunatolla, Shizukalla sekä Izanalla tuntui olevan rooli ja paikka tarinassa. Näistakin hahmoista Norio ei saanut loppujen lopuksi mitään aikaiseksi ja Izanan rooliksi jäi vain piirittää Nagatea. Shizukan hahmolla taas on olennainen osa tarinan etenemisen kanssa ja hän on olennainen osa mukaan tulevan Tsumugin kanssa. Tsumugi on taas kiva hahmo, joka peittoaa muut naishahmot mennen tullen. Knights of Sidonian sivuhahmot taas tuntuivat monilta osin paljon kiinnostavammilta tapauksilta kuin itse päähahmot. Valitettavsti taas näihinkään hahmoihin ei ehditä sen kummemmin perehtymään, sillä he jäävät pelkiksi taustajoukoiksi, joilla ei sen ihmeellisempää tarkoitusta sarjassa ole.

Mainitsinkin jo Knights of Sidonian animaatiosta sen verran, että se on tehty kokonaan 3D-CGI-tekniikalla. Monet varmaan jo tietävätkin etten pidä 3D-animaatioita kovin suuressa arvossa, joten olin erittäin epäluuloinen sarjan animaation suhteen. Pari ensimmäistä jaksoa menikin siinä, että animaatioon tottui. Kun silmä oli ehtinyt oppia animaatioon, niin ei se enää niin pahalta näyttänyt. Aluksi sarjan animaatio oli erittäin tönkköä ja kökköä, joka näkyi vasrinkin ihmsihahmojen liikkeessä. Animaation sulavuus sekä sen laatu kuitekin paranivat sarjan edetessä ja toisella kaudella animaatiota oli jo paljon mukavampi katsella. Knights of Sidonian hahmomallit ovat melko tylsiä, joka johtuu puhtaasti alkuperäismateriaalista. Hahmot ovat hyvin realistisen näköisiä, eikä mitään yliampuvia tuntomerkkejä ole erivärisiä hiuksia lukuunottamatta. Hahmot erotti kuitenkin suhteellisen hyvin toisistaan, sillä erilaiset hiustyylit tekivät hahmojen ulkonäöistä erottuvia. Hahmojen ilmeet näyttivät tosin välillä vähän kummallisilta, varsinkin silloin kun ilmeitä yritettiin hieman liioitella. Sarjan mechat sekä taisteluosuudet taas ovat erittäin hyvin animoituja. Animaatio oli niissä kaikkein sulavinta ja kohtaukset oltiin rytmitetty oikein hyvin. Myös erilaisia kuvakulmia oltiin käyetty fiksusti ja kamera liikkuu koko ajan. Taistelukohtaukset ovatkin sarjan parhaimpia osuuksia.

Hei kaunis neito. Et vaikka lähtis yksille mun kaa?

Knights of Sidonian soundtrack on juuri sellaista mitä voisi scifi-sarjoissa kuullakkin. OST on täynnä salamyhkäisiä ja hidastempoisia biisejä, jotka tuovat mieleen avaruuden sekä taivaan kappaleet. Muutamat kappaleet ovat myös melko karmivia ja ne saavatkin väreet kulkemaan nikamia pitkin. Varsin nopeatempoista taistelumusiikkia OST:ssä on melko vähän. Näitä harvoja pyöritetään toistuvasti tempoa vaativissa kohtauksissa, mikäe ei toisaalta haitannutkaan. Kovin erikoinen sarjan soundtrack ei ole, eikä se myöskään ole kovin mieleenpainuvakaan. Se ajaa kuitenkin hyvin asiansa ja sopii sarjan tunnelmaan sekä teemaan oikein hyvin.

Sarjan ensimmäinen alkutunnari on sen parasta musiikkiantia. "Sidonia" on aivan upea kappale, joka pysäyttää katsojan kuuntelemaan sitä. angelan voimakas tulkinta sekä upea musiikki vetävät vaistamatta mukaansa. Musiikin tempo vaihtelee myös mukavasti ja laulajankin ääniala vaihtelee useastikin biisin aikana. Ainoa miinus tulee tunnarin animaatiosta. Se on synkattu hyvin musiikin tahtiin, mutta animaatio jättää melko kylmäksi. Suurin osa sen animaatiosta on poimittuja kohtauksia sarjasta, joka ei ainakaan itseäni vakuuta. Toinen alkutunnari taas oli pettymys, eikä se yllä mitenkään "Sidonian" tasolle. Se kuulostaa vain suoraan jostain armeijan marssilaulukirjasta otetulta. Lopputunnarit eivät myöskään ole mitenkään erikoisia, vaikka molemmat ovatkin ihan ookoo biisejä. Eri Kitamuran laulama "show" on mielestäni vaan hieman tylsä eikä se erotu edukseen. Toinen lopputunnari "Requiem" taas oli mielestäni huomattavasti parempi kuin edeltäjänsä. Pidän Customi Z:n laulajan äänestä sekä biisin rytmistä, vaikka biisi onkin melko perus kauraa. Tosin lopputunnareidenkin animaatio on melko heikkoa. Molemmissa hologrammialus liikkuu ruudulla sinistä taustaa vasten. Kovin usein en jäänytkään kuuntelemaan lopputunnareita juuri niiden tylsän ja mitäänsanomattoman animaation takia.


Tuomio

Knights of Sidonia oli yllättävän hyvä katsomiskokemus. Se ei ole mitenkään täydellinen sarja, vaan se sortuu vähän typeriinkin ratkaisuihin. Jos sarjan huonon rytmityksen sekä pakotettujen rakkausintressejen ohi pystyy näkemään, niin Knights of Sidonia tarjoaa mitä parhainta toimintamättöä. Se onkin erinomaista viihdettä juuri jännitystä tarvitseville, sekä jos olet kova mechafani. Valitettavasti sarja jää kesken enkä jaksa usko, että tästä jatkoa on enää animen muodossa tulossa. Voin siis sanoa, että Knights of Sidonia on Katsottava sarja. Se kannattaa kuitenkin katsoa sen 3D-animaatiosta ja kompuroinnista huolimatta. Kokeilumielessä sarjaan ainakin kannattaa tutustua, jos olet yhtään kiinnostunut mecha-animesta.2 kommenttia:

  1. Melko samanlaiset fiilikset itselle jäi tästä sarjasta. Tosin toisen kauden jätin kesken, ja oikeastaan juurikin tuosta kritiikkisi kohteesta johtuen: hahmoilla ei ollut syvyyttä, ja romanssiosuus tuntui täysin turhalta ja pakotetulta.

    Animoinnin teknisestä puolesta sen verran, että katsoin itse tämän jostain löydetyllä 60fps versiolla, verrattuna tavalliseen 24.5fps (tai jotain sinne päin). Se tuntui toimivan 3D-grafiikoiden kanssa huomattavasti paremmin, kenties johtuen siitä että on tottunut korkeampaan ruudunpäivitykseen pelien kanssa. Varsinkin isoissa maisemakohtauksissa - vaikkapa avaruusaluksen lipuessa hitaasti ruudun läpi - oli ero huomattava.

    VastaaPoista
  2. Itse jaksoin katsoa toisen kauden loppuun sen takii ku siinä oli vielä kiinnostavia käänteitä ja toimintaa. En varmaa olis jaksanu kattoo loppuun asti jos toiminta ei olis ollu niin hyvää.

    Itse katsoin iha perus laadulla ja voin kyllä uskoo et 60fps parantaa huomattavasti katsomiselämystä.

    VastaaPoista